• Slide title

    Write your caption here
    Button

ΜΑΣΑΖ ΒΑΘΕΟΣ ΙΣΤΟΥ

ΜΑΣΑΖ ΒΑΘΕΟΣ ΙΣΤΟΥ

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο καθημερινά, υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα που ποικίλουν από μικρές ενοχλήσεις έως βαριές αναπηρίες. Καταναλώνουν δισεκατομμύρια χημικά φάρμακα που εκτός των γνωστών παρενεργειών τους, και χωρίς να παραγνωρίζουμε την όποια προσφορά τους, αδυνατούν να προσφέρουν στην ουσία, ήπιο και ασφαλές αποτέλεσμα. Οι χειρουργικές επεμβάσεις του είδους είναι από τις πλέον συχνές (αν και τελικά όχι και τόσο αποτελεσματικές).

Τεράστιο το κόστος για την υγεία και την οικονομία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι είναι παγκόσμια η δεύτερη συχνότερη αιτία απουσίας από την εργασία μετά το κοινό κρυολόγημα! Σε αυτό το σημείο, έρχεται να βοηθήσει η Λειτουργική Μυϊκή Επεξεργασία σαν μια φυσική και αξιόπιστη μέθοδος. Πρόκειται για μια σύγχρονη ολιστική εναλλακτική τεχνική, επιστημονικά μελετημένη και δοκιμασμένη με χιλιάδες ώρες πρακτικής εφαρμογής. Όχι μόνο δίνει λύση στα περισσότερα μυοσκελετικά προβλήματα, αλλά φέρνει τον άνθρωπο σε ισορροπία και αρμονία. Προάγει τη αυτοθεραπευτική του ικανότητα και δημιουργεί αίσθημα ευεξίας και ενεργειακής ανάτασης.

  • ΓΕΝΙΚΑ

    Η Λειτουργική Μυϊκή Επεξεργασία είναι βαθιά, εξειδικευμένη ολιστική μέθοδος μάλαξης που σκοπό της έχει τον εντοπισμό και το ξεμπλοκάρισμα των μυϊκών εντάσεων του σώματος. Οι εντάσεις αυτές (μυϊκοί σπασμοί), είναι και η κύρια αιτία των πολλών και διάφορων Μυοσκελετικών προβλημάτων, χρόνιας ή και οξείας μορφής, σε μέση, πλάτη, αυχένα, ώμους, που απασχολούν μεγάλη μερίδα ανθρώπων σήμερα.


    Για να κατανοήσουμε πως λειτουργεί η τεχνική πρέπει να εξηγήσουμε δύο ιατρικούς όρους που ακούμε συχνά αλλά ίσως δεν γνωρίζουμε ακριβώς τη σημασία τους.


    • Η απεικόνιση του μυοσκελετικού συστήματος συνήθως περιορίζεται στους επιφανειακούς μύες του ανθρώπινου σώματος. Υπάρχει όμως μία δεύτερη και τρίτη εν τω βάθει στοιβάδα του μυϊκού μας συστήματος. Εκεί συνήθως καταγράφονται και αποθηκεύονται συνήθως, όλες χρόνιες μυϊκές εντάσεις μας. Αυτές δημιουργούν "πιασίματα", δυσκαμψίες και οξείες κρίσεις πόνου στους γύρω μυς. Έλκουν και ωθούν επίσης τους σπονδύλους, αλλάζοντας τις σχέσεις τους μεταξύ τους και δημιουργώντας μικρές παρεκτοπίσεις.

    • Με τον όρο « μυϊκός σπασμός» εννοούμε έναν τύπο μη φυσιολογικής μυϊκής δραστηριότητας που χαρακτηρίζεται από ξαφνικές, ακούσιες, μυϊκές συσπάσεις που προκαλούν τραύμα ή ερεθισμό. Τα συμπτώματα τους είναι συνήθως δυσκαμψία- ακαμψία και πόνος των εμπλεκόμενων μυών. Συνήθως εμφανίζονται μετά από επαναλαμβανόμενη κίνηση, μόνιμη κακή στάση του σώματος, μυοσκελετικά τραύματα ή φλεγμονές (π.χ. διάστρεμμα, θλάση, θυλακίτιδα, αρθρίτιδα). Μπορεί να είναι χρόνιοι ή οξείς και να εμφανισθούν σε διάφορες μυϊκές ομάδες, πχ στους εν τω βάθει μυς της σπονδυλικής στήλης όπως στον οξύ ή χρόνιο πόνο της οσφύος και του αυχένα. Φυσικά στους μυϊκούς σπασμούς συμπεριλαμβάνονται και οι κατά το κοινώς λεγόμενο κράμπες , που μπορούν να προσβάλλουν κάθε μυ. Συνήθως παρουσιάζονται στα πόδια και στα χέρια, αν και επώδυνες είναι ακίνδυνες, στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτοί δημιουργούνται , όταν τα μυϊκά κύτταρα ξεμείνουν από ενέργεια, δηλαδή νερό, γλυκόζη, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο
  • ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

    Η Λειτουργική Μυϊκή Επεξεργασία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε όλα τα προβλήματα του μυοσκελετικού συστήματος. Σαν τέτοια εννοούμε τα προβλήματα που εμφανίζουν οι μύες, οι τένοντες, οι θύλακοι, τα νεύρα και τα οστά στις περιοχές του αυχένα, της πλάτης, της μέσης , των άνω και κάτω άκρων. Δηλαδή:


    • οσφυαλγία ( διαφόρων αιτιών)
    • ισχιαλγία
    • αυχενικά σύνδρομα (διαφόρων τύπων)
    • Αρθριτικοί και ρευματικοί πόνοι
    • προβλήματα στον ώμο ή στον αγκώνα
    • σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
    • κράμπες” κλπ
  • ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Από το ξεκίνημα κιόλας της ζωής μας εκπαιδευόμαστε να καταπιέζουμε την έκφραση των συναισθημάτων και να απωθούμε στο βάθος του υποσυνείδητου μας εμπειρίες, σκέψεις , καταστάσεις που μας πονούν. Εκτός όμως από την ψυχή μας και το σώμα «στιγματίζεται» από το κάθε τι μας συμβαίνει σε ψυχολογικό επίπεδο. Το σοκ , το άγχος, η πίκρα, ο θυμός, η απόρριψη καταγράφονται στο σώμα μας με μπλοκαρίσματα, μυϊκούς σπασμούς, δυσκαμψίες και πόνο.


    Σφίγγουμε, τους μυς και τα δόντια κρατάμε την ανάσα μας, για να βγάλουμε πέρα . Έτσι άμεσα αλλά και μακροχρόνια δημιουργούνται δυσλειτουργίες σε διάφορες περιοχές του σώματος μας. Ανάλογα τον άνθρωπο και την ποιότητα «μπλοκαρίσματος» του, αυτό εκφράζεται στον αυχένα, την μέση , την πλάτη, τους ώμους αλλά και τα εσωτερικά όργανα ( ήπαρ, έντερα, στομάχι ..). Φυσικά το «πάζλ» του πόνου συμπληρώνουν κομμάτια όπως καταπόνηση στην εργασία, ατυχήματα, κακή στάση του σώματος και έλλειψη άσκησης.


    Η Λειτουργική Μυϊκή Επεξεργασία (Μασάζ Βαθέως Ιστού) είναι ένας συνδυασμός τεχνικών βαθιάς μάλαξης και αναπνοών. Ο θεραπευτής σε όλη την διάρκεια της συνεδρίας δουλεύει στα όρια της άνεσης του δέκτη, χωρίς ποτέ να τα ξεπερνάει. Με ηρεμία και σταθερή δύναμη, ενεργοποιεί το νευρο-μυϊκό δυναμικό του. Με τον πιο φυσικό και σχεδόν ανώδυνο τρόπο, αντιμετωπίζει, τη σωματική και ψυχική ανάγκη του δέκτη για δυναμικούς και εν τω βάθει χειρισμούς, ανάλογα τη δυσλειτουργία του. Οι βαθιές ειδικές αναπνοές βοηθούν στην χαλάρωση και έτσι το αποτέλεσμα είναι να αισθάνεται έναν γλυκό, λυτρωτικό, ανακουφιστικό πόνο όπως όταν «σπάμε» ένα απόστημα. Ο άνθρωπος που θα δεχτεί βιωματικά αυτή την τεχνική, θα κατανοήσει το μηχανισμό δυσλειτουργίας και θα συνειδητοποιήσει ότι με την Λ.Μ.Ε μπορεί να τον αντιμετωπίσει φυσικά.


    Η Λ.Μ.Ε. πάνω απ όλα είναι μία Ολιστική εναλλακτική τεχνική που πρέπει να ασκείται μόνο από ειδικευμένους θεραπευτές που έχουν την κατάρτιση να την εφαρμόσουν ολοκληρωμένα. Για αυτόν τον λόγο στην πρώτη επαφή συμπληρώνεται ένα πλήρες ιστορικό του θεραπευμένου, στο οποίο εκτός από την σωματική κατάσταση (εργασία, διατροφή, άσκηση, ύπνο), δίνεται μεγάλη σημασία και στην ψυχική του κατάσταση (άγχος , συναισθήματα). Όλες αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τον θεραπευτή να γνωρίσει συνολικά τον θεραπευόμενο και έτσι να του προσφέρει μια εξατομικευμένη και ολιστική προσέγγιση που εκτός από την μάλαξη θα περιλαμβάνει συμβουλές διατροφής , άσκησης κ.α. Συστήνεται την ημέρα της συνεδρίας να καταναλώνεται αρκετό νερό και να αποφεύγεται η κατανάλωση κρέατος και αλκοόλ.

  • ΟΦΕΛΗ

    Τα οφέλη από την συνεδρία είναι άμεσα και μακρόχρονα:


    • ο θεραπευόμενος έρχεται ξανά σε επαφή με τα «παγωμένα» μέρη του σώματος του και έτσι ξεμπλοκάρεται η αυτοθεραπευτική του διαδικασία
    • η επίδραση στον πόνο είναι άμεση από την πρώτη κιόλας συνεδρία
    • οι μυς χαλαρώνουν και επανέρχεται η φυσιολογική τους λειτουργικότητα
    • οι αρθρώσεις και οι τένοντες επανακτούν την ελαστικότητα τους
    • Η αναπνοή απελευθερώνεται και βαθαίνει
    • ο θεραπευόμενος νιώθει βαθιά χαλάρωση και ευεξία
  • ΙΣΤΟΡΙΑ

    «Με τον όρο χειρομάλαξη εννοούμε ένα σύνολο από καθορισμένες μηχανικές επιδράσεις πάνω στην επιφάνεια του σώματος, που έχουν σκοπό τους την αποκατάσταση των διαταραγμένων λειτουργιών όλου του οργανισμού και τη βελτίωση των φυσικών και διανοητικών ικανοτήτων του ατόμου».


    Το μασάζ είναι η πιο παλιά θεραπευτική τεχνική στον κόσμο. Αρχαιολογικά στοιχεία για το μασάζ έχει βρεθεί σε πολλούς πολιτισμούς όπως την Κίνα , την Ινδία , την Ιαπωνία , την Κορέα , την Αίγυπτο , Ρώμη , Ελλάδα , και τη Μεσοποταμία .


    Στον τάφο του Akmanthor 2330 πΧ ( γνωστού ως "ο τάφος του Ιατρού») στη Σακάρα , στην Αίγυπτο υπάρχει η πιο παλιά σχετική απεικόνιση με δύο άνδρες που προσφέρουν μασάζ στα πόδια και τα χέρια . Στο βιβλίο Nei-Jing ( περίπου το 722 Πχ), που είναι μια συλλογή των μέχρι τότε ιατρικών γνώσεων και είναι το θεμέλιο της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, το μασάζ αναφέρεται σε 30 διαφορετικά κεφάλαια . Προσδιορίζει τη χρήση διαφορετικών τεχνικών μασάζ και το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στη θεραπεία συγκεκριμένων παθήσεων και τραυματισμών.


    Οι αναφορές είναι πάρα πολλές ,που αποδεικνύουν ότι το να αγγίξουμε, τρίψουμε ή χαϊδέψουμε όποιο σημείο μας πονάει είναι μια αντανακλαστική κίνηση για το ανθρώπινο , όπως και για σχεδόν όλα τα είδη στον πλανήτη μας!


    Η γνώση λοιπόν, ότι η μάλαξη (μασάζ) των πονεμένων σημείων του σώματος λειτουργεί θεραπευτικά έρχεται από τους αρχαίους προγόνους μας. Και ακριβώς λόγω της μεγάλης της αξίας εξελίχθηκε σε όλα τα μέρη του κόσμου και έφτασε μέχρι τις μέρες μας. Η Σουηδική μάλαξη είναι η γνωστότερη τεχνική μάλαξης και η βάση του μασάζ Βαθέως Ιστού. Ο σουηδός P. Ling ( 1813) θεωρείται ότι ήταν ο «δημιουργός» του σουηδικού μασάζ. Αυτό βέβαια σήμερα αμφισβητείται από πολλούς, αλλά το σίγουρο είναι ότι το σουηδικό ή κλασσικό μασάζ είναι το πρώτο σύγχρονο συστηματοποιημένο μασάζ Βαθέως Ιστού. Σημαντική επίσης ήταν η συνεισφορά του Καναδού γιατρού T. Phimmer(1949) που στο βιβλίο του "Muscles - Your Invisible Bonds" έβαλε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές , για το μασάζ βαθέως ιστού. Από τότε, το μασάζ βαθέως ιστού άρχισε να βρίσκει τη θέση του, στην αθλητιατρική και στην φυσική θεραπεία, σαν μια εξειδικευμένη τεχνική για τον έλεγχο και τη θεραπεία των χρόνιων μυϊκών πόνων και την αντιμετώπιση τραυματισμού των μαλακών ιστών. Η Μυϊκή Επεξεργασία (εξειδίκευση του Μ.Β.Ι. επικεντρωμένη στην σπονδυλική), διδάσκονταν την δεκαετία του 60 σε κάποιες σχολές Χειροπρακτικής-Οστεοπαθολογίας και την έκανε γνωστή στην Ελλάδα ο Σ. Χριστοδουλάρης. Στη δεκαετία του ΄90 ο Γ. Ροδαφινός εξέλιξε το μασάζ βαθέως ιστού, προσθέτοντας στην τεχνική μια βαθιά απελευθερωτική αναπνοή, δημιουργώντας έτσι την Λειτουργική Μυϊκή Επεξεργασία.

  • ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ


*Aπαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της κατόχου.

Share by: